Nutrition Hverdagsrutiner og vaner

Tid for ny tid 2020

Det fine med tiden er at det kommer ny tid hele tiden! 

Tid er ferskvare og den rekker ikke å bli dårlig før du får ny tid, utfordringen ligger i å ta vare på tiden mens vi har den.. 

TIMEluke-chesser-vCF5sB7QecM-unsplash.jpg#asset:301

Hver gang jeg bruker uttrykket «jeg har ikke tid» er det med et lite snev av dårlig samvittighet fordi jeg inners inne vet at jeg egentlig sier at jeg ikke vil eller kan prioriterere det eller i verste fall deg akkurat nå. 

Dette med tidsstyring i hverdagen er jeg sannsynligvis ikke alene om å streve med og det er ikke så rart heller med tanke på hvordan vi ubevisst leder oss selv. Visste du at vi tar rundt 35000 valg hver dag og det betyr at vi er helt avhengige av at en hel del skjer automatisk. Autopiloten vår står faktisk for de aller fleste valgene og dermed er det denne som «er ansvarlig» når vi tar valgene vi egentlig ønsker å gjøre annerledes. Da kan vi enten slå oss til ro med å skylde på dette eller vi kan velge å jobbe med å oppgradere autopiloten til en ny og bedre versjon. 

STRESSsharon-wright-74XTZA0i2Q4-unsplash.jpg#asset:320


Oppgradering 1.20   

Har du tenkt over hvor mange ganger du oppgraderer telefonen eller datamaskinen til en ny og bedre programvare eller versjon? 

Hvor ofte gjør du dette med deg selv?  

Du kan ha gode nyttårsforsetter, mål og ambisjoner, men uten oppgradering av autopiloten eller måten du tar valgene dine på i hverdagen er sannsynligheten stor for at dette bare blir en kortvarig krampe som du kun klarer å holde på så lenge du er svært motivert. Det vi er motivert for kommer som kjent høyere på prioriteringslista, så når motivasjonen daler blir vi eksperter på å finne unnskyldninger for heller å priortitere andre ting, ikke sant? 

Så i årets første oppgraderingen er det aller viktigste justering av tid. 

Små elementer og smutthull som du nesten ikke merker i den store sammenhengen kan utgjøre en betydelig forskjell i hverdagen din. Du finner tid ved å utnytte 10 minutter her og der, tenk bare over hvor mange ekstra minutter som går med til telefon og sosiale media for eksempel. Det er garantert noen minutter her å ta av. Jeg er mange gange overrasket over hvor mye jeg kan få gjort på bare 10 minutter, særlig når jeg er motivert til å få det unna. 

LEARNINGavel-chuklanov-1491019-unsplash.jpg#asset:285

Er du av typen som føler deg bakpå og alltid henger etter, så er det smart å trene opp autopiloten til å tenke annerledes om hva som er god og dårlig tid. De fleste som har en tendens til å småløpe for å rekke noe eller som ikke klarer å bli ferdig med det de hadde tenkt den dagen, trenger sannsynligvis bare små justeringer på setninger de sier til seg selv ubevisst. 

Eks: «jeg har god tid», «det holder at jeg går..», «jeg skal bare..», «jeg tar det seinere.." osv.  

Det er disse små automatiserte røverne som røver av tiden din, så for å skape litt mindre stress finn på noe annet å si til deg selv. Når du har funnet på noe bedre å si er det øvelse som gjelder. Etterhvert vil du få nye og forhåpentligvis positive erfaringer som igjen gir motivasjon til å fortsette planlegging på denne måten. 

De aller fleste jeg har møtt får en god følelse når de klarer å gjennomføre noe eller kommer i mål med sine tenkte prosjekter. 

Motivasjon er det forsket en hel del på og mestringsfølelsen vi opplever når vi har gjennomført noe som er utfordrende gir en veldig god følelse og øker motivasjonen vår. 

(ref.Csíkszentmihály, Flytsonemodell, Deci & Ryen, Self Determination Theory) 

Belivekatrina-yMg_SMqfoRU-unsplash.jpg#asset:321

Selv om du kanskje har slitt med å styre tiden din eller få til nye rutiner som du ønsker deg inn i hverdagen, så må du ha tro på at du kan klare det. Det er altfor lett å tenke: «jeg har prøvd alt og det går ikke i lengden», sannsynligvis har du bare ikke gjort dette lenge nok til at en ny vane har blitt etablert. Hvis du for eksempel vil ha mer trening inn i hverdagen så må dette bli en rutine, nesten på samme måte som når du pusser tenner. Jeg har aldri hørt noen si at de ikke er motivert for å pusse tenner eller andre gjøremål som vi bare gjør helt automatisk fordi det har blitt en rutine. Jeg kan med handa på hjerte si at det er ikke alltid jeg går på trening fordi jeg er så veldig motivert til det. På den andre siden er jeg veldig motivert til å få den følelsen det gir meg etterpå og ikke minst fordi jeg føler at det gir meg verdi og velvære i hverdagen å ha mer energi. 

Så hvis du nå har et eller annet du ønsker å gjøre annerledes fremover, så kan det hjelpe å flytte fokuset lenger frem. Eks: "Hvilken følelse vil jeg ha etter jeg har ryddet den boden, gjort ferdig den regnskapsbunken, vært på trening, spist en god matpakke eller lagt meg tidlig?" 

De aller fleste gangene må vi bare hoppe i det og ikke tenke så mye over det. Ta action uten å tenke også må vi gjøre det igjen og igjen til det blir naturlig å fortsette, fordi det gir en verdi. 

JUMPuillaume-bolduc-i1arkBZ37U4-unsplash.jpg#asset:322

Så hvis du nå hadde laget deg et nyttårsforsett kan kanskje noe av dette bidra inn i planlegging av hvordan du skal få til det du har bestemt deg for i lengden. Det kan være smart å gjøre små oppgraderinger av egen autopilot ved jevne mellomrom for en fornuftig og sunn utvikling av deg selv og din hverdag. 

Underveis vær i tiden og få med deg øyeblikkene - summen av de er livet!

fullsizeoutput_3b12.jpeg#asset:246

Godt nyttår! 

AC

Minerals - just as important as vitamins

Are you drinking milk to provide your bones to become porous?  

This focus alone is not enough, because the absorbation of calsium is highly related to what minerales you eat. 

So let`s dive into the mineralworld and see what we can find and how it is all connected. 

One diet fits nobody!

"One size fits all» konseptet passer egentlig ingen. Og det samme gjelder i stor grad også når det kommer til dietter og livsstilskonsepter.

Mineraler er like viktig som vitaminer

Drikker du melk for å unngå at beina blir skjøre seinere? Dette fokuset alene er ikke nok, fordi opptak av kalsium henger sammen med hvilke andre mineraler du får i deg. Så la oss ta et titt inn i mineralverden. 

Ha en god plan!

Det bør ikke komme som en overraskelse at vi må spise hver dag...så nøkkelen til et godt kosthold ligger i planleggingen. 

Eldre innlegg

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilsendt siste nytt fra EQU på e-post.