Tell vitaminer fremfor kalorier

Er du en av de som er så opphengt i å telle kalorier at du glemmer å se etter de kaloriene som virkelig teller ? 


For at kroppen skal ha det bra trenger den næring og det er ofte litt mer næring i mat med kalorier enn i mat med veldig lavt kaloriinnhold. Det er på tide å ta en titt på hvordan vi skal få det store helseregnskapet til å gå opp, ikke bare balansen mellom energi inn og ut. Det er på tide å gi kroppen litt "cred" - for at den faktisk er mer sammensatt enn at kostbalansen bare er ett spørsmål om pluss og minus kalorier vs aktivitet osv.. 

Vekta er ett aspekt i dette, men vi må også tenke på hvordan kroppen har det og hvordan den skal holde seg friskest mulig, lengst mulig. For selv om midja blir smal så kan det hende at helsekvaliteten smalnes i samme farta. Vi trenger ulike næringsstoffer og poenget med å telle kalorier er forståelig nok det, da det er det enkleste vi kan gjøre for å få en endring på vekta ..kanskje ? Men det som oftest skjer er at mange går ned og holder seg der en kort stund, før de begynner å gå opp igjen i vekt. Hvis de ikke får totalt "hang- up" på denne tellingen og fortsetter med det til vekta begynner å bikke andre vei. Telling av kalorier gir oss ingen info om hva som er hva i maten og kan i verste fall resultere i at vi ikke får alle de gode næringsstoffene kroppen trenger. Spis og vær glad er ett bedre slagord enn sulten, slank og trist. Så lenge man passer på å spise mat som kroppen vil ha og som vi kan klassifiseres som mat. 

Hva er sunn mat ? 

REN, NATURLIG MAT med fine farger og naturlig smak. 

Ikke den som har en laaaang innholdsfortegnelse med drøssevis av tall og bokstaver som vi forbrukere ikke forstår hva er. Det eneste som er lett å skjønne med det, er at det står veldig lenge i hylla, før det kommer mugg på ..eller rettere sagt, det mugner ikke. 

Altså, vi kan ikke fortsette å henge ut ulike næringsstoffer på en måte som gjør at folk blir redde for å spise ren og ekte mat. Stakkars "Fett", som i åresvis har blitt uthengt som syndebukken til alle livsstilssykdommer. Dette er ren mobbing av ett viktig næringsstoff som bidrar både til langvarig energi og er super hjerneføde i tillegg til at nervesystemet trenger fett. De siste årene har karbohydratene overtatt syndestatusen. Fett ble frikjent av noen og her var det selvfølgelig også noen som måtte overdrive, som om de skulle ta igjen for alt det tapte fettet gjennom alle disse fetttrie årene. Proteiner har heltestatus om dagen og frittågende høner bør passe seg for muskelsultne fitnessbabes og testosteronjagende menn. Og når ikke kjeven takler mere seig muskelmat fra dyreriket, så kommer shaken inn som ett reddende alternativ. For å sette det litt på spissen...Men det kan fort bli for mye av det gode. 

Folkens det er på tide å rykke noen hakk tilbake. Ta tilbake gode sunne råvarer å lage mer mat fra bunnen av. Etterstrebe å samles rundt matbordet og snakke med hverandre mens vi spiser mat i ro og mak. Alt handler om balanse og ja det er noen næringsstoffer vi trenger å ha noe mer fokus på enn andre for å finne den rette balansen. Ingen næringsstoffer er farlige, men de kan skade kroppen ved stadige brukerfeil. 

Mine enkle start tips er; 

Spis mer fargerike grønnsaker, få unna raffinert ferdigmat og sukker, så har du gjort masse bra for helsa allerede. 

Det er ikke ett fett hva du spiser, men det hjelper ikke å bare droppe fett for at livet skal bli lett.

AC

Fisk4131

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilsendt siste nytt fra EQU på e-post.