Fyll egget med VERDI, nærvær og TID

IMG_4527.jpg#asset:76


Har du lagt merke til hvordan øyeblikk blir ekstra sterke når du er veldig tilstede i det du gjør ? 

Eller når en samtale blir så spennende at du glemmer tid og sted ? 

Dette kaller jeg for livsforlengende øyeblikk og det snedige er at øyeblikkene er der veldig ofte, men kanskje ikke hodet.  Påsken er en ekstra fin arena for å skape livsforlengende øyeblikk - og alt du trenger å gjøre er Å VÆRE TILSTEDE. 

3 Påskenøtter til eget sinn !   

Prioritering og tidsbruk bruker hjernen vår mye tid på i hverdagen, faktisk tar vi mellom 2500 og 10000 valg iløpet av en dag. Noen skjer helt automatisk, mens andre tenker vi mer gjennom. Og valgene vi tar spinner gjerne ut fra verdiene våre, det som vi ser på som viktigst for oss bevisst og ubevisst. Noen ganger overskygges de indre verdiene våre av ytre verdier som penger, en god jobb, de rette klærne, den rette vennekretsen osv. og de rette valgene. 

Det er lett å se hva som blir verdsatt i samfunnet gjennom media og sosiale media, men er det egentlig det som er viktig for deg? (Påskenøtt 1)

Kanskje kan du bruke påsken til å reflektere over hvilke verdier som er viktig for deg? Er du med familien i påska så er dette et fint tema som kan skape nærværende samtaler for å forså bedre hvordan handlinger og valg tas i hverdagen. 

Så hva er egentlig en verdi? 

Eksempel på en verdi er tilstedeværelse, hvis dette er en viktig verdig for meg og jeg har en nær venn som aldri er tilstede i samtalen, men alltid på mobilen for eksempel, så kan dette scenariet skape stor uro i vårt vennskap og kanskje så mye etterhvert at jeg gir opp vennskapet. Denne vennen er kanskje opptatt av det samme egentlig, men så styrt av ytre verdier på sosiale media at han eller hun har fjernet seg fra sine egne verdier og startet jakten på de populære verdiene som finnes på nett. Et annet eksempel er ro, hvis det er en viktig verdi for en som slenger rundt i et superaktivt miljø der aktivitet og anerkjennelse er hovedverdiene, så kan dette ende med en verdikonflikt som til slutt går utover helsa. Skjønner? 

Det tar tid å bli kjent med seg selv og mennesker rundt seg, mye fordi vi okkuperer hodet med å komme gjennom to-do lista vår i hverdagen, så tida som er igjen til å bruke på dette og hverandre er minimal. 

Men hva hadde skjedd med to-do lista om vi hadde snudd litt på det? (Påskenøtt 2) 

Fredag kom jeg med tog fra Fredrikstad og da jeg gikk av på Oslo S, fikk jeg folkehavet midt i fleisen med alt pikk pakket som skulle hit og dit. De fleste menneskene va hektisk i kinnene og hadde kålåpne øyne, klare til å komme seg av sted i en fei. Jeg undres over om de klarer å roe ned når de kommer frem? 

Det er lett å fylle tiden med alt som fjerner oss fra egne tanker og refleksjoner, det er nesten som vi reiser fra oss selv. Så hvis målet er å skynde seg til fjells eller feriested for å krampenyte fridagene, så kan det hende at stressnivået er på samme nivå hele veien. 

Hvordan kan du la roen senke seg? Koble deg fra og koble deg på deg selv og dine nærmeste slik at dere kan skape livsforlengende øyeblikk sammen i påskedagene? (Påskenøtt 3) 

IMG_4529.jpg#asset:75

Å leve i nuet er livets teknikk - 

og alle folk gjør deres beste 

men halvdelen velger det nu som gikk 

og halvdelen velger det neste. 

Det forrige nu og det kommende nu, blir aldri i livet presente 

og alle folk levetid går forbi med bare å minnes og vente. 

For det nu som er gått, er alltid forbi 

og det neste blir aldri det rette. 

Så sørg for at nuet du lever i 

engang og for alltid er dette! 

Piet Hein

IMG_4531.JPG#asset:74God påske ! AC

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilsendt siste nytt fra EQU på e-post.