Finn flyt i hverdagen

Hverdagene flyr og enten henger vi med i farta eller så henger vi etter og da er det lett å henge seg opp i at vi ikke har nok tid hver dag. Før snakket vi om været og nå snakker vi om hvor travelt vi har det, så vi legger nesten ikke merke til været.  For å finne en bedre flyt må vi på jakt etter flytfremmende elementer i hverdagen.

Kom i flytsonen

Å komme i flytsonen er et populært uttrykk som ofte brukes i forbindelse med prestasjoner i bedrifter og i idretten. Det finnes modeller som forklarer hva som må ivaretas for å komme i flytsonen som oftest presenteres sammenhengen mellom utfordringer og ferdigheter. Altså at vi har nok utfordringer slik at vi ikke kjeder oss og blir frustrerte, samtidig som vi ikke føler på utilstrekkelighet og angst over å ikke mestre. Det å kjenne på denne mestringen gir en veldig god følelse og gjerne litt ekstra energi til å gjøre enda mer.

Verdier

En annen faktor som også er viktig å ta med i dette er sammenhengen mellom verdier og prestasjoner, hvorfor presterer vi som vi gjør. Når vi bygger et hus er det for å skape et hjem og trygghet til en familie for eks. i motsetning til å snekre uten å vite hvorfor og hva det skal bli. Vi mennesker elsker å skape mening med det vi gjør så derfor presterer vi på en helt annen måte når vi føler at det gir en verdi. Når vi finner balansen mellom disse elementene gir det oss en godfølelse av mestring som igjen generer mer energi til å gjøre enda mer rett. Når vi er i denne flyten og når vi befinner oss her så blir ting lettere og det virker som ting kommer lettere til oss også, har du lagt merke til det ?

Ubevisste valg

I hverdagen er det så mye som bare MÅ gjøres. Og mye av det vi fyller dagene med er kanskje oppgaver som verken er viktige for oss eller gir noen særlig mening for oss. Men vi havner i en steam av ubevisste valg ofte på grunn av at vi ikke helt vet hva som er viktigst for oss, i tillegg til å bli påvirket av hva folk snakker om som viktig, og plutselig så er man i tidsskvis. Når jeg selv havner der så pleier jeg å ta en titt på livet mitt utenfra for å se på hvordan jeg har prioritert og da oppdager jeg raskere hva jeg må gjøre for å hente meg inn igjen. Jeg vet da hvilke elementer som er savnet og som trenger å få mer plass for at jeg skal ha overskuddet til å prioritere det viktigste for meg i mitt liv. Dette kan du også gjøre.

I jakten på din flyt kan du ta en titt tilbake på de periodene der du har følt deg i skikkelig «drive», nesten uovervinnelig. Noter ned og rydd plass til «flytfremmende» elementer i hverdagen! Kanskje må du endre på noe som bremser deg ned, kanskje må du spise noe annerledes og legge inn mer, eller en annen, fysisk aktivitet? Det er bare du som kan finne ut hvordan du og din kropp har det best både mentalt og fysisk.

Jeg tenker at det er tre elementer som er grunnleggende for å komme i flyt:

  1. Kosthold – hvilket drivstoff gir du kroppen din og hvilken mat får deg i best form ?
  2. Mentalt –Hva er de viktigste elementene du må ha i hverdagen for at du skal ha det best mulig, hvilke tanker bremser deg og hvilke løfter deg ?
  3. Fysikk – hvordan holder du kroppen din i best mulig form

Ha en fin sommer! AC


Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilsendt siste nytt fra EQU på e-post.